Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Alt Konka Cerrahileri

Konka, burun yan duvarlarında yer alan ve burun eti olarak da bilinen yapılardır. Dış kısmı yumuşak bir dokudan oluşan konka, iç kısmı sert bir yapıdır. Fonksiyonu, soluk alma esnasında gelen havanın ısıtılması, nemlenmesi ve filtrelenmesi olan konkalar, burunda önemli bir yapıdır. Bazı durumlarda, konkaların gereğinden fazla büyümesi söz konusu olabilir. Bunun nedenleri arasında, bazı ilaçların kullanımı, çevresel etkiler ve çeşitli enfeksiyonlar yer alır. Alt konka burun eti cerrahisi, burun tıkanıklığı ve horlama gibi sorunlara yol açabilen, konkanın olması gereken hacmine getirildiği bir tekniktir.

Burun Eti (Konka) Nedir?

Burun eti yani bir diğer adı ile konka, burun solunumu sırasında alınan havanın ısıtılmasını ve bu sayede de nemlendirilmesini sağlar. Solunum fonksiyonunun düzenlenmesinde aktif bir ol üstlenen konka, halk arasında genellikle geniz eti veya burun orta kemiği ile karıştırılır.

Geniz eti hastalığı genellikle çocuklarda görülen bir durumken burun eti hastalıkları ise çocukluk dönemi sonrasında ortaya çıkar.

Burnun her iki tarafından genel olarak üç adet olarak bulunan konkalar, yerlerine göre üst, orta ve alt konka olarak isimlendirilir.

alt konka cerrahisi nasil yapilir

Burun Eti Büyümesi Kimlerde Görülür?

Yumuşak doku ve kemik olmak üzere iki kısımdan oluşan konkalardaki rahatsızlık, genel olarak bu iki bölgedeki büyüme, yapısal ve gelişimsel anormallikler nedenleri ile meydana gelmektedir. Üst konka hastalıklarına neredeyse hiç rastlanılmamaktadır. Öte yandan en sık rastlanan rahatsızlıklar ise alt konka ve daha az olarak orta konka kısmında meydana gelmektedir.

Konka büyümesi en çok rastlanan klinik rahatsızlık olarak bilinmektedir. Bu durum ise her zaman alt konkada gözlemlenmektedir. Alk konkadaki büyüme genellikle yumuşak doku kaynaklı olmakla birlikte kemiğin büyümesi veya her iki yapının birlikte büyümesi şeklinde de olabilir. Alt konka büyümesi en sık olarak alerjisi olan kişilerde, burun orta bölmesi eğriliği olarak bilinen septum deviasyonu bulunan kişilerde ve gebe olan kişilerde gözlemlenir.

Konka Hastalıklarının Tedavisi Nasıldır?

Alt konka hastalığının tedavisinde pek çok yöntem geliştirilmiştir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: Radyofrekans, argon plazma ile küçültme, krioterapi (dondurma yöntemi) ile küçültme, keserek çıkartma. En çok tercih edilen radyofrekans yönteminin dışında cerrahi bir yöntem olarak da burun etlerinin keserek çıkarılması önerilmektedir.

Alt konka radyofrekans uygulaması nasıl yapılır?

Günümüzde, konka cerrahisinde kullanılan modern teknikler arasında yer alan radyofrekans uygulaması ile konka cerrahisi, oldukça yaygın ve etkili bir yöntemdir. Lokal anestezi uygulanarak yapılan alt konka radyofrekans uygulaması, ortalama olarak 10 dakika süren bir işlemdir. İğne benzeri özel bir cihazın konka içerisine sokularak, enerji iletimi ile tedaviyi sağladığı bu metot, etkili bir tedavidir. Konka cerrahisi ardından, iyileşme sürecinde koku algısında azalma ya da fiziksel boyutta gözle görülür bir değişim söz konusu değildir. İlk birkaç hafta sonunda, burunda kabuklanma söz konusu olabilir. Bu süreçte antibiyotik özelliğe sahip merhem ilaçlar kullanılabilir.

Konka cerrahisi ile ilgili bilinmesi gerekenler

  • Radyofrekans ile konka ameliyatının, başarı oranı yüzde 80’e yakındır. Ancak istenen sonuç alınamadığı takdirde, birkaç aylık bir aranın ardından operasyon tekrar yapılabilir.
  • Konka indirgenmesi olarak da bilinen bu işlemin sonrasında, ilk gün dinlenilmeli, ikinci gün ise ağır egzersizlerden ve aktivitelerden kaçınılmalıdır.
  • Radyofrekans tekniği dokunun içinde uygulanan bir işlem olmasından ötürü, doku yüzeyine bir zarar vermez.
  • Aynı gün taburcu olunabilen konka cerrahisi uygulamasından sonra, hafif şiddetli ağrılar olabilir. Bu duruma karşı hafif ağrı kesiciler tercih edilebilir.
  • Radyofrekans işlemi, kronik sinüzit ya da burun tıkanıklığı gibi sebeplerle cerrahi operasyon yaptıracak kişilere, aynı esnada uygulanabilen ve kolay bir şekilde tamamlanan bir uygulamadır.
Op.Dr.Eda HOROZ
Op.Dr.Eda HOROZ
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp
Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz. Kabul Ediyorum - Kabul Etmiyorum