Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Ankara Bademcik Ameliyatı

 

Ağız içinde iki tarafta yer alan ve savunma görevi gören bademciklerin görevi, ağız yoluyla vücuda gelen mikroplara karşı vücudu korumaktır. Bademciklerde iltihaplanma başladığında ya da büyüme gerçekleştiğinde ise, böbrek, kalp ve diğer yapılarla ilgili birçok kronik hastalık söz konusu olabilmektedir. Özellikle çocuklarda, boyutu ciddi oranda büyüyen bademcikler uykuda nefes durması, ağız kokusu, büyümede gerilik ya da horlama gibi sorunlara neden olabilir.

 

bademcik ameliyatini kimler yaptirabilir

 

Bademcikler ne zaman alınabilir?

 

Bademcik iltihabı, 2 yaşından küçük çocuklarda hemen hiç görülmeyen bir durumdur. 3-15 yaş aralığındaki çocuklarda ise daha sık görülür. Bademcikler, özellikle çocuklarda yoğun şekilde çalışmaktadır ve ergenlik döneminin ardından iltihap riski oldukça azalır.

 

 

Uyku apnesinin yanı sıra, agresyon ve eğitim başarısında düşüş gibi sorunlara neden olabilen bademciklerde, en az 5 kere iltihap enfeksiyonu görülmesi durumunda bademcik alma operasyonu gerçekleştirilebilir. Özel durumlar söz konusu değilse, bademcik ameliyatı çocuklarda 4 yaştan sonra gerçekleştirilir. 4 yaşın altındaki çocuklarda, bir senelik periyotta 7 kere bademcik enfeksiyonu geçirildiğinde ve uykuda nefes durması gibi sorunlar varsa, ameliyat yapılabilir.

 

Bademcik ameliyatı nasıl yapılır?

 

Bademcik iltihabının tedavisinde sıkça tercih edilen bademcik ameliyatı, bademciğin cerrahi bir operasyonla alınmasıdır. Bu işlem, tonsillektomi olarak da adlandırılır. Sık tekrarlayan bademcik enfeksiyonlarına karşı uygulanan bu operasyon, ortalama 30 dakika ile 60 dakika arasında sürmektedir. Anestezi altında yapılan işlem, farklı teknikler altında uygulanabilen, günübirlik bir cerrahi işlemdir. Ameliyatın ardından iyileşme süreci iki hafta içinde tamamlanmaktadır.

 

 

Çocuklarda bademcik ameliyatı sonrası süreç

  • Bademcik ameliyatından sonra, hastanede ortalama olarak 5 saat kadar kalınır. Hasta gün içinde taburcu edilebilir ve normal yaşantıya dönüş, 1 gün sonra gerçekleşir.
  • Bademcik ameliyatı olan çocukların beslenmesinde, ilk etapta yumuşak gıdalar tercih edilir. Bu besinler arasında sebze yemekleri, püre formunda besinler, ılık çorbalar, meyveler yer alır. İlk bir hafta boyunca gıdalarda yumuşak tercihler sürmelidir.
  • Katı ve sıcak gıdaların kullanımı, ameliyat sonrası yaranın tahriş olmasına neden olabilir ve kanama riski içerebilir.

Bademcik Kokusu Nasıl Giderilir?

Bademcik taşlarının strese neden olduğunu biliyorsunuz, fakat çoğu durumda tedavi gerektirmez. Endişeleriniz varsa, bademciğin tedavisi ve önlenmesi konusunda bazı ipuçlarını bilmeniz gerekir. Bademciğinizin rahatlaması için sıcak tuzlu su içebilirsiniz. Bademcikten dolayı ağız kokusu şikayetiniz varsa ağız gargarası ile kokuyu anında önleyebilirsiniz. Nadir zamanlarda ve durumlarda doktorlar cerrahi olarak çıkarmayı önerir.

Bademcik taşınıza çok önem vermelisiniz. Bunun için sigara ürünlerinden uzak durmalısınız. Dişlerinizi günde iki kez fırçalamalısınız ve gerekli durumlarda diş ipi ile temizlemelisiniz. Günde yeterli su içmelisiniz. Bademcik taşlarınız rahatsızlığa, nefes alma problemlerine ve yutkunma zorluğuna neden oluyorsa, mutlaka diş hekiminizle görüşmelisiniz. Bademcik taşlarınız varsa, bu taşlar genellikle tedavi gerektirmez.

Op.Dr.Eda HOROZ
Op.Dr.Eda HOROZ
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp
Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz. Kabul Ediyorum - Kabul Etmiyorum