Burnun gerisinde yer alan lenfoid bir doku olan geniz eti, adenoid olarak da bilinen, özellikle çocuklarda mikroplara karşı önemli bir savunma görevi oynayan bir yapıdır. Vücut savunma sisteminin, bademcikler ile birlikte önemli bir parçası olan geniz eti, 0-3 yaş çocuklarda hava yoluyla gelen mikroplara karşı önemli bir rol oynar. Adenoidektomi olarak adlandırılan geniz eti cerrahi operasyonu, geniz eti yapısının aşırı derecede büyümesi ve birtakım sağlık sorunlarına yol açma riskinin ortaya çıkması durumunda yapılır.
Geniz eti ameliyatı hangi durumlarda yapılır?
Geniz eti, solunum yolunun başında, önemli bir konumda olmasından dolayı aşırı derecede büyümesi durumunda cerrahi müdahale gereksinimi oluşturur. Adenoidektomi, aşağıdaki semptomların görülmesi durumunda uygulanır:
Solunum problemi
Geniz etinin aşırı derecede büyümesi, ağız solunumunu engelleyici bir etki yapar. Bu da, uyku sırasında nefesin durması olan uyku apnesinin yanı sıra, horlama gibi durumlara yol açabilir. Bunun yanı sıra, geniz eti büyümesinin sonuçları arasında akut üst solunum yolu enfeksiyonu, koku ve tat bozuklukları da yer alır.
Orta kulak hastalıkları
Geniz eti büyümesi, tuba eustachii tıkanıklığı kaynaklı orta kulak hastalıklarına neden olabilir. Bu durumda, orta kulakta sıvı birikimi söz konusu olabilir ve kulak zarına tüp takılması gerekebilir.
Geniz eti ameliyatı nasıl yapılır?
Adenoidler, 10-20 yaş arasında genellikle küçülme eğilimine sahiptir. Ancak müdahale edilmeyen geniz etleri, ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Uyku bozukluğu, beraberinde öğrenme güçlüğü ve okul başarısında düşüş gibi sorunları getirebilir. Anestezi altında yapılan geniz eti ameliyatı, 15 dakika gibi kısa süre içinde tamamlanabilen, basit bir operasyondur.
Geniz eti ameliyatında, adenoid dokusunda alınması gereken bölge, kürete edilerek çıkartılır. Operasyonun ardından komplikasyon çok nadir görülür. Adenoid dokusu üzerinde, operasyonun ardından ilk 10 gün içinde lokal enfeksiyonlar görülebilir ve daha derin enfeksiyonlar nadirdir.
Geniz eti ameliyatı sonrasındaki süreç
Geniz eti ameliyatı, bademcik ameliyatına göre daha ağrısız ve basit bir işlemdir. Geniz eti operasyonunda, ağrı kesici ihtiyacı ortaya çıkaracak düzeyde bir ağrı görülmez. Burundaki tıkanıklıklar ortalama olarak, bir hafta ile 10 gün arasında düzelmektedir. Burun bölgesinde herhangi bir darbe ve travmaya karşı dikkatli olmak önemli olmakla birlikte, çocukların fiziksel aktivitesinde bir kısıtlamaya gerek duyulmamaktadır. Operasyondan sonra genellikle 10. günde kontrole gelinebilir.
Geniz eti ameliyatı sonrası beslenme
Geniz eti ameliyatı sonrasında beslenme, dikkat edilmesi gereken konular arasında. İlk birkaç gün, kanama riskinden ötürü çok sıcak gıdaların tüketilmemesi önemlidir.
İlk günlerde soğuk ve sıvı gıdalar tüketilebilir. Soğuk süt, soğuk çorba ya da dondurma, meyve suyu gibi gıdaların tüketilmesi önerilir.
Operasyonun ilk gününde koyu renkli kan içeren istifra normaldir. Bu durum, operasyon esnasında bir miktar kanın yutulmasından kaynaklanır.
Normal gıda maddelerine geçiş için 4. gün beklenebilir. Mutlaka bol miktarda sıvı alınmalıdır.
Operasyonun ardından hafif düzeyde ateş söz konusu olabilir. Ateş düşürücü ilaçlar ve bol sıvı kullanımı, bu duruma karşı etkilidir.