Cilt yenileme başta olmak üzere leke, yara izleri, çatlak, selülit ya da anti-aging gibi amaçlarla tercih edilen bir uygulama olan mezoterapi, cilt altındaki kolajen gibi yapıların uyarılmasını amaçlayan bir yöntemdir. Vitamin, mineral ya da enzim gibi faydalı yapıların deri tabakasına uygulanması anlamına gelen mezoterapi, işlemin amacına göre farklı maddeler kullanılarak yapılabilir.
Hangi durumlar için mezoterapi uygulanır?

Küçük miktarda özel maddelerin, mikro enjeksiyon metodu ile problemli bölgeye iletildiği mezoterapide, cildin ihtiyaç duyduğu maddeler, kısa süre içinde ciddi bir değişim yaratmaktadır. Mezoterapinin yüz mezoterapisi, saç mezoterapisi ya da iğnesiz mezoterapi gibi farklı uygulamaları söz konusudur.
Birçok farklı cilt rahatsızlığı için uygulanabilen mezoterapinin, başlıca kullanım alanları şu şekildedir:
- Fibromiyalji
- Kronik ve akut ağrılar
- Cilt yaşlanması ve sarkması
- Güneş lekesi ve diğer cilt lekeleri
- Deride çatlaklar, selülit
- Saç dökülmesi
- Göz çevresi morluklar ve gözaltı torbaları
- Cilt alerjileri
- Vitiligo
Mezoterapi çeşitleri
Saç mezoterapisi
Saç dökülmesine karşı etkili tedavi metotları içinde yer alan saç mezoterapisi, hem erkekler hem de kadınların tercih ettiği bir yöntemdir. Saç dökülmesi sorununun temel nedeni, saç derisindeki birtakım maddelerin eksikliğidir. Vitamin, mineral ve besin öğelerinin olması gereken düzeyin altında olduğu saç derilerinde dökülme artar. Mezoterapi, saç dökülmesine karşı uygulandığında, özel bir enjektör ile saç derisine bir sıvı enjekte edilmesi ile sağlanır. Derinin ve saçların güçlenmesi için gerekli besin öğelerini içeren özel sıvı, metabolizmayı ve kan dolaşımını hızlandırırken, saç folikülleri üzerinde de canlandırıcı bir etkiye sahiptir. Güçlü ve sağlıklı saçlara kavuşmak için, içeriğinde mineral, vitamin, antioksidan gibi maddelerin yer aldığı özel sıvı, saç dökülmesini durduran bir işlemdir.
Saç mezoterapisi, saç dökülmesine karşı tek başına yeterli bir önlem olarak ele alınmasa da, özellikle saç ekim operasyonlarının ardından, yaklaşık 6 ay içinde deriye uygulanır ve yeni saç tellerinin daha güçlü olmasını sağlar.
Yüz mezoterapisi
Mezolifting olarak da bilinen yüz mezoterapisi, ciltte kolajen maddesindeki kayıptan ötürü ortaya çıkan problemleri ortadan kaldırır. Kırışıklık, sarkma gibi cilt sorunlarına karşı uygulanan mezolifting, daha diri ve genç bir cilde kavuşmak isteyenlerin tercih ettiği, doğal bir anti aging yöntemdir. Cildin yenilenmesinde tercih edilen, hyaluronik asitin yanı sıra, çeşitli vitamin ve minerallerin, amino asitlerin cilde uygulandığı mezoterapide, nemlenme artar ve cildin yenilenmesi sağlanır. Cildin altına, kolajen maddesini uyarıcı özel yapıların enjekte edildiği yüz mezoterapisi sonucunda ciltte sıkılaşma ve parlaklık etkisi yaratır. Mezolifting uygulaması sonrasında, ciltte sıkılığı ve gençliği sağlayan kolajen sentezi, cilt dokusunda elastikiyeti artırır, bu da sarkmaları azaltır. Kırışıklıklar ve çizgilerse bu süreçte azalır.

Özel ince uçlu iğneler ile yapılan bu uygulamanın öncesinde, anestezik krem sürülerek acısız bir operasyonun geçmesi sağlanır. Ameliyatsız cilt bakım uygulamaları içinde birçok kişinin tercih ettiği bir metot olan mezoterapi öncesinde, cildin iyi bir şekilde temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi sağlanır. İşlem öncesinde, ciltte makyaj kalıntısı ya da farklı kozmetik ürünlerin kalmaması gerekir. İlk uygulamada, bir hafta ile dört hafta arasında uygulanan mezoterapi, 5-6 seansın ardından 4 ay kadar sonra yeniden uygulanabilir. Yüz mezoterapisinde etkili sonuçlar, genellikle ikinci seansın ardından ortaya çıkar.
İğnesiz mezoterapi
Mezoterapi uygulaması, özel ince uçlu iğneler kullanılarak yapılan bir işlemdir. Ancak iğneleme işlemini istemeyenler için, iğnesiz mezoterapi uygulaması da yapılabilmektedir. Mezoterapide kullanılan etkili karışımı, bir peeling mantığı ile cildinize yediren bu uygulamada, diğer tekniklerde olduğu gibi ciltte yenilenmeyi sağlayan kolajenin üretimi teşvik edilir.
Yüzün yanı sıra, göğüs, boyun ya da dekolte bölgeleri gibi yerlerde uygulanabilen, sıklaştırma ya da iz, çatlak, lekelerin tedavisinde kullanılan bu işlemden iyi sonuçlar elde edilmektedir.
Dudak Mezoterapisi Nedir?
Dudak mezoterapisi, kışın ve soğuk havalarda dudaklarımızda meydana gelen kurumalara, çatlamalara karşı ayrıca dudaklarda oluşan deformasyona karşı yapılan yenileyici bir işlemdir. Kaybedilen nemi ve pembeliği tekrar kazanabilmek amacıyla yapılan hacim veren bir işlemdir.
Dudak mezoterapisi ne kadar sıklıkla yapılır? Dudak mezoterapisi 1 ile 4 hafta aralıklarla yapılabilir. Kendini iki veya sonraki seanslarda gösteren canlandırıcı bir işlemdir. Dudak mezoterapisi nasıl yapılır? Bu alanda uzman kişilere danışılarak yapılmalıdır. Mezoterapi işleminde uzman olan kişiler, özel ilaçları kişinin dudağına aktararak yapar. Bu işlemin zararları veya yan etkileri var mıdır? Bu işlemin yan etkileri; morarma, kanama, kızarıklık, şişlik, ağrı olarak karşımıza çıkar.