Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Ankara Septoplasti Ameliyatı

 

Dış solunum yolunda, en önemli ve hayati fonksiyonlardan birini yerine getiren burunda, orta hatta yer alan nazal septum adlı kıkırdak yapıları, eğri olması durumunda beraberinde birçok sorunu getirir. Nefes almayla ilgili şikayetlere neden olabilen burun içi kıkırdak eğriliği, günlük yaşamı olumsuz etkileyen bir durumdur. Burnun orta hattında yer alan nazal septumun, yanlış konumlanması, eğriliği septum deviasyonu olarak adlandırılır. Septum deviasyonu durumunda, nefes almakta sorun yaratan bölgelerin tedavisi için yapılan cerrahi operasyonlar ise septoplasti olarak adlandırılır.

 

 

Septoplasti neden yapılır?

 

Nazal septumda ortaya çıkan eğrilik, günlük yaşamda birçok alanda sorun yaratan bir durumdur. Nefes almakta yaşanan zorluk, farklı problemleri de tetikler. Bunların en başında, nefes alamama kaynaklı uyku bozukluğu gelir. Septum deviasyonu, bunun yanı sıra ağız kuruluğu, boğaz enfeksiyonu ve bazı ağız sağlığı sorunlarını da tetikler. Horlamanın nedenlerinden biri de, septum deviasyonudur. Burun tıkanıklığı, kronik bir hastalık olmasa dahi, solunum probleminin tetikleyici etkisiyle, var olan hastalıkların ilerlemesine zemin hazırlayan ciddi bir sorundur. Tüm bu problemlere ve risklere karşı, septoplasti etkin bir operasyondur.

 

septoplasti ameliyati nasil yapilir

Septoplasti nasıl yapılır?

 

Tüm estetik cerrahi operasyonlarda olduğu gibi, septoplastide de ilk aşamada radyografik görüntüleme ile burundaki net durum tespit edilir. Bu aşamada burun içi kameralar da kullanılır. Sonraki aşamada, anestezi uygulamasına karar verilir. Septoplastide, genellikle genel anestezi tercih edilmektedir. Anestezi uygulandıktan sonra, burun altında küçük bir kesi açılır ve iç dokular üzerinde, fazlalık olan kısım çıkarılır. Sonrasında, kıkırdak dokuda gerekli düzeltme işlemleri yapılır ve operasyon tamamlanır. Burun eğriliğinde, iç yapılar değil de dışarıdan bir kemik eğriliği söz konusu olursa, açık teknikle operasyon da uygulanabilir. Septoplasti, burun estetiği yani rinoplasti ile birlikte de gerçekleştirilebilir.

 

 

Septoplasti sonrasında dikkat edilmesi gerekenler

  • Cerrahi işlemin ardından, hastanın takibi yapılır ve herhangi bir komplikasyon görülmemesi durumunda gün içinde taburcu olunabilir.
  • Operasyon sonrasındaki ilk birkaç gün dinlenmek önemlidir. Antibiyotik ve ağrı kesicilerle, ilk günlerde oluşabilecek ağrılara karşı önlem alınır. İyileşme ve normal hayata dönme süreci, bazı kişilerde birkaç gün olurken, bazılarında ise bir haftaya çıkabilir.
  • Septoplasti sonrasında, burnun darbe ve travmalara karşı korunması çok önemlidir. Kemik, iyileşme sürecinde bir darbe aldığı takdirde yeni deviasyonlar meydana gelebilir.

Septoplasti İyileşme Süresi Nedir?

Burun eğriliği tedavi ile ortadan kalkar. Eğriliği düzeltmek amacıyla yapılan estetik operasyona septoplasti adı verilir. Operasyon sonrası iyileşme süresi oldukça kısadır. Fakat iyileşme süreci kişiden kişiye farklılık gösterir.

Bazı hastalarda 1 hafta sonra bazı hastalarda ise 4 hafta sonra gözle görülür bir iyileşme gözlenmektedir. Hastaların işlem sonrası sosyal hayata dönme süresi oldukça hızlıdır. 2 veya 3 gün sonra kendi işlerini yapabilir ve normal hayatlarına dönebilirler.

Bu süreçte doktor tavsiyelerine uymak ve yanlış uygulamalardan kaçınmak gerekir. Yetenekli hekimler tarafından yapılan işlemlerde daha kısa sürede iyileşme gözlenir. Uzman hekimlerimiz sayesinde daha estetik ve daha kalıcı burunlara sahip olmak mümkün.

 

 

Op.Dr.Eda HOROZ
Op.Dr.Eda HOROZ
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp
Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz. Kabul Ediyorum - Kabul Etmiyorum