Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Bademcik Taşı Neden Olur?

Bademcik adı verilen oluşumlar bizleri enfeksiyonlara karşı korumada görevlidir. Bazı durumlarda bademciklerde şişme ve sertlik meydana gelir. Peki bunun nedeni nedir? Bir göz atalım. Nedeni şunlar olabilir:
  • Boğazı tahriş edecek gıdalar tüketmek
  • Bademciklerde kalan ve buraya yapışan besin artıkları
  • Genizde akıntı nedeni ile oluşan mukus
  • Savunma sistemini hedef alan bakteriler
  • Bademciklerde sıkışan ve biriken ölü hücreler
  • Bağışıklık sisteminin yeteri kadar güçlü olmaması
  • Herhangi bir ameliyat veya hassasiyet durumları
Bu gibi birden fazla nedenden kaynaklı olarak bademciklerde sert lezyonlar oluşabilir. Bademcik taşının büyümesi ve iltihaplanması gibi durumlarda uygun görüldüğü taktirde ameliyata başvurulabilir.

Bademcik Taşı Nedir?

Bademcik boğazın arkasında yer alan gözle görülebilen küçük çıkıntılara verilen isimdir. Bademciklerin belirli nedenlerden dolayı sertleşmesi ve bir takım sorunlara yol açması durumunda bademcik taşından şüphelenilebilir. Bademcikler girintili ve çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Bu yüzden burada biriken bakteriler veya başka etkenler sıkışarak bademcik taşını meydana getirir.

Bademcik Taşı Belirtileri Nelerdir?

Bademcik taşının büyüklüğüne göre belirtileri ya artar ya azalır. Genellikle bademcik taşı küçük ise belirti vermeyebilir. Fakat ileri derecede bademcik taşı sorunu yaşayan kişilerde bazı belirtiler kendini gösterir. Bunlardan biri boğazda yanma ve acı hissidir. Kişi yemek yeme, yutkunma gibi durumlarda zorluk yaşar. Bademcikler olduğundan daha fazla şişkin bir konumdadır. Bu fiziksel olarak kişi tarafından kolayca fark edilebilir. Ayrıca yutmada zorlanma yaşadığı için öksürük de görülür. Öksürerek savunma oluşturmaya çalışır. Boğazda tam bademciklerin üzeninde veya yan kısımlarında beyaz renklerde pamukçuk tarzında lekeler görülür. Bu lekeler ağızda kokuya neden olur. Bademcik taşı olan bir kişinin nefesi yoğun bir şekilde kokar. Bu bakterilerden kaynaklanabilir. İlerleyen bademcik ağrıları bazı durumlarda kulağa da vurur. Kulakta ağrı hissi meydana gelir. Bu belirtileri taşıyan kişilerin en kısa zamanda bir kulak burun boğaz doktoruna başvurması gerekir. Uygun görüldüğü taktirde ameliyat ile bademcikler aldırılabilir.

Bademcik Taşı Tanısı Nasıl Konulur?

Bademcik taşı tanısını en net koyacak olan kişi gideceğiniz kulak burun boğaz doktorudur. Doktor ilk olarak fiziksel bir muayeneye ihtiyaç duyar. Abeslang yardımı ile ağız içini muayene eder. Bademcik taşlarına rastladığı anda durum değerlendirmesi yapar. Uygun görüldüğü taktirde antibiyotik tedavisi uygular. Bazı durumlarda bademcik taşını fiziksel olarak keşfetmek zordur. Bu yüzden fiziksel muayene yetersiz kalabilir. Böyle bir durumda doktor röntgen veya bilgisayarlı tomografi ile de kısa zamanda tanı koyabilir.

Bademcik Taşı Ameliyatına Ne Zaman Başvurulur?

Bademcik taşları aşırı büyük ise ve hastanın solunum yollarını büyük ölçüde etkiliyorsa ameliyat yöntemi seçilebilir. İltihaplı bademcik taşları eğer ilaç tedavisi ile iyileşmediyse de ameliyat güzel ve kesin bir seçenek olarak tercih edilir. Ameliyat sonrası da dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur.
6.07.2023 11:30:22
Blog
Kilo Verince Gamze Çıkar Mı? Gamze Estetiği Zamanla Kaybolur Mu?
Bişektomi Ne Kadar Kalıcı? Geri Dönüşü Var Mı?
Ağlamak Burun Estetiğine Zarar Verir Mi?
Sinüzit Ameliyatı Ne Kadar Sürer? Sonrasında Tekrarlar Mı?
Göz altı ışık dolgusu etkisini ne zaman gösterir? Ne kadar dayanır?
Yüzdeki kırışıklıklar nasıl yok edilir?
Burun ameliyatında dudak değişir mi?
Yanak Çizgileri Nasıl Giderilir? Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Burun Büyümesi Kaç Yaşına Kadar Devam Eder?
Burun Estetiği Yaptırmak İçin En İdeal Zaman Nedir?
Bademcik Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli Ve Ne Yenir?
Revizyon Burun Ameliyatı Tehlikeli Mi? Kimler Yaptırabilir?
Örümcek Ağı Estetiği Nedir? Örümcek Ağı Estetiğinin Yapılma Amaçları
Geniz Eti Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır? Geniz Eti Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Ameliyatsız İple Yüz Germe İşlemi Nedir, Nasıl Yapılır? Avantajları Nelerdir?
Gummy Smile Tedavisinin Etkisi Ne Kadar Sürer?
Dudak Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılmaz?
Göz Kapağı Ameliyatı Kaç Yıl Dayanır? Riski Var Mı?
Dermapen Sonrası Leke Kalır mı? Hangi Arayla Yapılır?
Burun Eğriliği Ameliyatı Zor Mu? Nasıl Yapılır?
Op.Dr.Eda HOROZ
Op.Dr.Eda HOROZ
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp
Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz. Kabul Ediyorum - Kabul Etmiyorum