Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Bruksizm İçin Kırışıklık Giderici

 

Bruksizm, uykuda ya da uyanıkken, bilinçsiz bir şekilde dişleri sıkma ya da gıcırdatma rahatsızlığına verilen isimdir. Yalnızca, basit bir diş sıkma eylemi olarak adlandıramayacağımız bruksizm, insanda diş ağrısının yanı sıra baş ağrısı, kulak ağrısı ya da migren gibi sorunlara neden olabilir. Bruksizmin neden olduğu problemlerin arasında, diş düzleşmesi ve deformasyonu, diş minesi kaybı da yer alır. Diş sıkma tedavisi ya da bruksizm için kırışıklık giderici, diş gıcırdatmaya neden olan kasın etkinliği azaltılarak yapılan bir işlemdir.

 

 

Bruksizm kırışıklık giderici nasıl yapılır?

Bruksizm nasil tedavi edilir

 

Bruksizm, yani diş sıkma kırışıklık gidericisi, kare yüz olarak da bilinen, çenenin gelişmiş olduğu yüz yapısı için uygulanan işlem ile aynıdır. Masseter adlı, görevi çiğneme olan kasın aşırı gelişmesi, bruksizm rahatsızlığına yol açmaktadır. İşlemde, uygulama masseter kaslarındaki bölgelere yapılır. Aşırı kas aktivitesini önleyen bu uygulama sonucunda, diş sıkma ve gıcırdatma kaynaklı çene ve diş ağrıları, baş ağrıları gibi semptomların ciddi şekilde azaldığı gözlemlenmektedir. Bruksizm işleminde, diş gıcırdatma durumuna müdahalenin yanı sıra, kare yüz olarak da ifade edilen köşeli yüz görünümü de, daha yumuşak bir forma kavuşturulabilir.

 

Diş sıkma ile ilgili bilinmesi gerekenler

 

Bruksizm, diş gıcırdatmanın nedenlerini ortadan kaldırmaz, ancak sonuçlarının etkisini iyileştirebilir. Bruksizm, yalnızca fiziksel değil, psikolojik nedenleri de olan bir rahatsızlıktır.

 

  • Bruksizm, gelen şikayetlere göre 3-4 aylık süreçler içinde yeniden yapılabilir.
  • Diş gıcırdatma, bruksizmin çene kemiği ve eklemindeki hasarını minimize eden bir uygulamadır.
  • Uygulama, 10 dakika gibi kısa süreler içinde sonuçlanabilmektedir.
  • Ağrısız ve basit bir uygulama olan bu işlem, özel iğneler ile, acı hissettirmeden tamamlanan bir estetik operasyondur.

Uyurken Diş Sıkmak Neden Olur?

Dişleri sıkmak genellikle kaygılı ve stresli kişilerde görülen, uyku esnasında görüldüğü için uyku ilişkili bruksizm denilen çene kası aktivitesidir. Bruksizm, diş kasılması, kenetlenmesi ve birbirine sürtülmesi durumudur. Çocukluk çağında sıkça görülen durum, çocukların %15 ile 40'ını etkiler. Yaşla birlikte azalır ve yetişkinlikte %8 ile %10 kadar etki görülür.

Uyku sırasında düzenli ve sık diş gıcırdatması, anormal derece diş aşınması varsa Bruksizm'den söz edilebilir. Baş, kulak ve ve yüz ağrısı yapan diş sıkma durumu, diş plakları ve diş koruyucu apareyler kullanılarak tedavi edilebilir. Sert akrilik ve genelde şeffaf plaklarla yapılan bu tedaviler uzun sürede kişinin rahatlamasını sağlayabilir.

Op.Dr.Eda HOROZ
Op.Dr.Eda HOROZ
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp
Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz. Kabul Ediyorum - Kabul Etmiyorum