Yanaklarda kulağa doğru oluşan yarım daire şeklinde çizgiler oluşmaktadır. Bunlara gamze ya da yatma çizgileri denmektedir. Yaş ilerlemesi, genetik, UV ışınları, sigara kullanımı ve çevresel kimyasallar gibi faktörler sebebiyle oluşabilirler. Yanak çizgileri, halk adıyla kırışıklıklarının oluşmasının belli sebepleri vardır. Yaş ilerledikçe cilt daha az elastik ve kırılgan hale gelir. Vücudun daha az yağ üretmesi sonucu ciltte kuruluk başlar ve bu kırışıklıkların başlangıcıdır. Ultraviyole (UV) ışığına maruz kalması sonucu dermiste yani cildin bağ dokusunda bulunan kolajen ve elastin lifler parçalanır ve bu dokuyu kaybeden cilt erken sarkmaya ve kırışmaya başlar. Çeşitli kırışıklık sebepleri mevcuttur.
Kırışıklık Türleri Nelerdir?
Yanak çizgileri ve kırışıklıklarında, en yaygın görülen kırışıklık türleri ve özellikleri şu şekildedir:
Elastotik Kırışıklıklar
Elastin fiberlerin hasarlanması sonucu (elastozis) oluşan kırışıklıklara denir. İnce çizgiler halinde başlayıp zamanla derinleşebilmektedirler. Yüz, boyun ve dekolte bölgesinde yani UV ışınlarına maruz kalabilen bölgelerde görülmektedirler.
Dinamik Kırışıklıklar (Duygu Durum Kırışıklıkları)
Yüz ve mimik kaslarının bulunduğu bölgelerde oluşan kırışıklıklardır. Mimikler devam ettiği sürece ve yaşlanma süreciyle birlikte kalıcı olmaktadırlar.
Atrofik Kırışıklıklar
Kuru deri kırışıkları adı altında vücudun yaş alması sonucunda oluşan ve vücudun duruş pozisyona göre değişen bir kırışıklık türüdür. Sıklıkla dekolte bölgesinde ve kaşların üzerinde görülmektedir.
Yer Çekimi Kaynaklı Kırışıklıklar
Doku sarkmaları dolayısıyla oluşan kırışıklıklardır. Yaşlanma, kilo verme ve yapısal olarak ince deriye sahip olan insanlarda çıkabilmektedir.
Uyku Kırışıklıkları
Uyku sırasında vücudun pozisyonuna bağlı olarak ortaya çıkmaktadırlar. Gece boyunca bir insan ortalama 20 kez pozisyon değiştirir. Yaş ilerlemesiyle bu sayı gittikçe azalır. Zamanla bu uyku pozisyonları sebebiyle oluşan belli anatomik kırışıklıklar meydana gelmektedir. Bu kırışıklık yatma şekline göre tek taraflı olabilmektedir.
Kırışıklıklar Nasıl Tedavi Edilir?
Birden fazla kırışık tedavisi seçeneği mevcuttur. Bu tedaviler ilaç barındırdığı gibi cerrahi yöntemler de barındırmaktadır.
İlaçla Kırışıklık Tedavisi
A vitaminin cilde fazlasıyla faydası bulunmaktadır. Cildin kolajen üretimini destekler ve cildi gençleştirir. Cilt kırışıklıklarını ve lekeleri yok etme özelliğine sahip olan A vitamini cilde uygulandığı zaman cildin pürüzlerini, lekelerini ve kırışıklıklarını aza indirebilir. A vitamininden elde edilen ilaçlar da buna dahil edilebilirler. Topikal ilaçlar da kırışıklıkların giderilmesinde etkilidirler. Ancak topikal ilaçlar ciltte kaşıntı, kızarıklık, yanma hissi ve kuruluk oluşturabilirler. Dolayısıyla topikal ilaçlar kullanan bireylerin ciltlerine güneş kremi kullanması gereklidir. Bu güneş kremi en az 30 faktör olmalıdır.
Cerrahi Yöntemlerle Kırışıklık Tedavisi
Kırışıklara tıbbi yolla müdahale etmek isteyen bireyler, doktorları ile aktif diyalog halinde olup, onlara ne istediklerini ve beklentilerinin neler olduğuna dair bilgiler vermeli ve doktorları da hangi işlemin kendilerine faydalı olacağını, iyileşme süresini ve prosedürlerin oluşturacağı olası sonuçlar konusunda bilgilendirmelidirler. Lazerle cilt yenileme işleminde cildin üstünde bulunan ince tabaka kaldırılarak cildin düzleşmesi ve başka bir yöntemle kollajen dokunun gerginleştirilmesi sağlanmaktadır. Lazer sonrası yara iyileştikçe daha pürüzsüz ve sıkı hale gelen bir dış katman oluşmaktadır. Dış tabaka (epidermis) lazer işleminden sonra iyileşmesi birkaç ay sürebilir.