Yüzdeki kırışıklıklar, yaşın ilerlemesi, genetik unsurlar ve mimik hareketleriyle artış göstermektedir. Artan kırışıklıklar da bireyin yorgun ve bitkin görünmesine neden olur. Bunun sebebi, cildin güzel görünmesini sağlayan yapıların bozulmasıdır. Bununla birlikte mimik hareketleri de ciltte çizgiler oluşturmaya başlar. Bu hareketlere bağlı olarak ileriki yaşlarda alın, göz ve ağız kenarında çizgiler oluşur. Kırışıklıkları önlemek için botoks ve dolgu gibi uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamaların gün içinde pratik tedavilerle uygulanabilme olanağı vardır.
Botoks ve Dolgu Nedir?
Botoks, clostridium botulinum bakterisinden yapılan bir maddedir. Bu madde sinir uçlarındaki iletimi yapan maddelerin salınımını engeller. Daha sonra da sinir ve organ arasındaki iletime etki ederek bu iletimi durdurur. Bu uygulamanın gerçekleşmesi sinirin gittiği organın etkisini yitirmesini ya da azalmasını sağlar. Bu uygulamanın amacı ise ciltte bulunan kırışıklık ve çizgileri yok etmektir. Dolgu tedavisindeki amaç bireyin cildinde bulunan görünümsel bozukluğu azaltmak ya da gidermektir. Bu uygulama gerçekleştirilirken uygulanmak istenen bölge üzerinde eriyebilen bir madde uygulanır. Dolgu tedavisindeki başarı oranı diğer tedavilere kıyasla daha yüksektir. Bu tedavinin en çok tercih edildiği bölgeler de genellikle kaş, göz ve dudak kenarları olarak görülmektedir.
Botoks Nasıl Yapılır?
Botoks, enjeksiyon kullanılarak yapılan bir uygulamadır. Botoks yapılırken hasta çok şiddetli bir ağrıya maruz kalmaz. Mimik kaslarındaki hareketlenmenin azaltılması durumunda deri içine enjeksiyon uygulanır. Botoks tedavisinde süre 4 ile 6 gün arasındadır. Bu süre içerisinde botoks tamamen oturur. Botoksun etki süresi ise 4 ile 6 ay arasındadır. Bu süre tamamlandığında botoksun tekrar uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Botoks işleminde clostridium botulinum maddesi seyreltilir. Daha sonra direkt olarak dokuya uygulanır. Bu uygulamaya başlamadan 15-20 dakika önce uygulanacak bölgeye lokal anestezi uygulanır. Uygulanacak bölge temizlendikten sonra botoks maddesi kasların içine az az enjekte edilir. Bu uygulama ortalama olarak 20 dakika sürmektedir. Botoks maddesi ortalama olarak 5 günde etkisini göstermektedir.
Botoks Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Botoks işlemi çok sıklıkla tercih edilen tedavilerden bir tanesidir. Bu yüzden botoks yaptıran kişiler için operasyon sonrasında dikkat edilmesi gerekenler önem taşımaktadır.
- Botoks uygulaması gerçekleştirdikten sonra bireyin yüzünde biraz kızarıklık ya da şişlik görülebilir. Bu durum 1 gün içerisinde geçmektedir. Morluk oluştuğu görülürse buz işlemi uygulanmaktadır.
- Botoks uygulamasından sonra kişinin başını çok öne eğmemesi gerekmektedir. Örneğin telefonla oynamak ya da gazete okumak gibi aktiviteler yapmamalıdır.
- Uygulamadan sonraki ilk 2 saat içerisinde kişinin mimiklerini çalıştırması önerilmektedir. Böylelikle, yapılan enjeksiyon kasların içine iyice girerek tedavinin başarısını arttırmaktadır.
- Botokstan sonraki ilk 24 saat içinde hastanın sauna, duş ve hamam gibi şeyler yapmaması gerekmektedir.
- Hasta ilk 24 saat içinde kuaföre gitmekten kaçınmalıdır. Kaş aldırma ya da masaj yaptırma gibi aktiviteler kesinlikle yapılmaması gerekmektedir.
Yukarıda bahsedilen unsurlara dikkat ederek botoks tedavisini daha etkili ve uzun süre sürdürmek mümkündür.